Den stora berättelsen

Lurens sommarteater sätter spelsäsongen 2018 upp Astrid Lindgrens klassiker Ronja Rövardotter i regi av Tobias Zilliacus. Teatern som i sommar fyller 60 år valde att som jubileumspjäs sätta upp en av Lindgrens mest älskade historier. Pjäsen är en uppväxt- och överlevnadshistoria, och berättelsen om de ungas revolt mot trångsynta föräldrar är kanske nu aktuellare än någonsin. Att huvudpersonen är en stark flicka gör inte pjäsen mindre aktuell.

Berättelsen om vänskapen som vinner allt

Ronja Rövardotter som utkom 1981 är sagodrottningen Astrid Lindgrens (1907–2002) sista storverk. Berättelsens huvudperson Ronja föds under dramatiska tecken: åskvädret dånar och de blodtörstiga vildvittrorna kretsar runt Mattisborgen. Till slut slår blixten ner och delar rövarborgen i två delar med sådan kraft att även de garvade rövarna bleknar.

Enligt Lindgren fick Ronja Rövardotter sin början från författarens längtan till de djupa skogarna. Den mustiga skildringen av naturen är också en viktig del av berättelsen. Då Ronja fyller elva skickas hon av sina föräldrar ut i Mattisskogen, som myllrar av de mest fantasifulla varelserna. Förutom olika växter och djur stöter Ronja under sin upptäcktsfärd på de farliga underjordiska, grådvärgarna som förnimmer rädsla och de klantiga rumpnissarna.

Ronja Rövardotter är en berättelse om vänskapens kraft. Vid Helvetesgapet träffar Ronja sin pappas ärkefiende Borkas son Birk. Den opassande vänskapen resulterar i gnabb och till slut förnekar Mattis helt sin dotter. Lindgrens ”Romeo och Julia” påbörjar sin kamp för vänskapen.

Bland 1980-talets barn har många blivit den frihetsälskande Ronjas beundrare. Namnet Ronjas popularitet under 2000-talets början bevisar att dessa nu trettioåringar inte ens som vuxna övergett sin idol.

Tobias Zilliacus regisserar

Sommarens regissör är ny på Lurens men garanterat bekant för de flesta. Tobias Zilliacus är framför allt känd från film och tv-serier såsom Johan Falk, Wallander, Tjockare än vatten och Gåsmamman som för tillfället går på tv. Tobias har tidigare regisserat på bl.a. Svenska Teatern och Teater Viirus, där han även verkat som chef.
Enligt Tobias är Ronja Rövardotter ”en av de stora berättelserna”, och han tycker att det på Lurens finns alla komponenter som möjliggör ett fantastiskt äventyr.

Nya och erfarna med i produktionen

Föreställningen innehåller delvis helt nyskriven musik av musikern och kompositören Hannu Risku. Scenografin är planerad av regissören själv med teknisk hjälp av teaterproffset Nicke von Weissenberg som jobbar på KOM-teatern. Koreograf är dansartisten och -läraren Susanna Karvinen. Det fantasifulla dräktgalleriet är designad av bildkonstnären Frida Hultcrantz som även i fjol skötte samma uppgift. För smink och frisyrer står yrkesmaskör Tuija Luukkainen som har en lång erfarenhet från bl.a. opera, teater och TV-produktioner. Tuija hade faktiskt samma uppgift på Svenska Teatern 1987 när Ronja Rövardotter hade världspremiär på teaterscen.  Ljuddesignen ansvarar Jonas Randers för.

I Ronjas roll ser vi 15-åriga Livia Wikström, som är ny på Lurens men erfaren på scen. Hon medverkar bl.a. i gruppen Nya TADAM:s musikalproduktion på Svenska Teatern under våren 2018. I övriga roller ser vi ”gamla” bekantingar såsom Kim Snygg, J. Edgar Nieminen, Mirella Pendolin-Katz, Tom Pallas m.fl.

I år utlovas ett fantastiskt äventyr med musik, känslor och fart. Berättad med den underbara förmåga som endast Astrid Lindgren hade. Välkommen i sommar till Lurens för att uppleva den stora berättelsen, spelsäsongen räcker ända till 4 augusti.

Recensioner>>

 

Föreställningens längd:
2 timmar och 30 minuter (inkl. paus).

Ingen egentlig åldersrekommendation, men den borde passa helt bra åt 4-åringar och äldre.

Lurens sommarteater

60.5000060, 26.159352