LURENS SOMMARTEATER 2023

Aladdin och den underbara lampan på Lurens

Lurens sommarteater bjöd sommaren 2023 in till ett färgsprakande och efterlängtat äventyr för hela familjen. Aladdin och den underbara lampan baserar sig på den odödliga orientaliska sagosamlingen Tusen och en natt och är dramatiserad av Lurensbekantingen Christian Lindroos. Dramatiseringen har framgångsrikt uppförts på många yrkesteatrar runt om i Finland och bjuder på alla de klassiska figurerna, allt från Anden och Trollkarlen till Prinsessan och så klart Aladdin själv.

Pjäsen regisserades av Ove Grundström som återvände till Lurens efter en paus på 30 år. Grundström stod för regin på Lurens senast 1992 och 1993 med publiksuccéerna Emil i Lönneberga och Pippi Långstrump. Ove debuterade själv på Lurensscenen 1965 som 9-åring – något som blev startskottet till en lång yrkeskarriär inom teatern.

– Den här pjäsen bjuder på något för envar, det är en fantastisk familjepjäs. Den innehåller allt som man kan begära av en sommarteater; massor av humor, hisnande spänning och en rejäl gnutta romantik, säger Grundström.

Musiken och sångtexter var signerade av Pasi Hiihtola och Mike Grönroos. Hiihtola är för många känd från duon Sås och Kopp och hans musik har vi tidigare fått njuta av på Lurens i uppsättningarna Robin Hood, De tre musketörerna och Pelle Svanslös. Grönroos är hårdrockaren som skrivit hundratals barnsånger bl.a. för BUU-klubben.

Scenografin stod Lurensveteranen Mats Tuominen för. Duon Grundström och Tuominen jobbade ihop även i de tidigare nämnda Lindgrenklassikerna för 30 år sedan. Tuominens scenografi ledde oss in i en orientalisk sagovärld full av överraskningar. Och mattan flög faktist.

De orientaliska danserna hade koreografen Sinikka Carlsson övat in och för sånginstuderingen svarade Patricia Antman.

I rollen som Aladdin fick vi se Pontus Eriksson som redan i sin debut på Lurens senaste sommar gav prov på talang. Eriksson studerar vid Lovisa gymnasium och är hemma från Pernå.

Och i rollen som Anden fick vi se ingen mer eller mindre än Kim Snygg som säkert är bekant för de flesta teatervännerna. Borgåbon Snygg inledde sin skådespelarkarriär i Västnyland där han gjorde många hyllade tolkningar bl.a. på Raseborgs sommarteater. På Lurens har vi haft glädjen att se honom i pjäserna Sällskapsresan som Stig-Helmer och Ronja Rövardotter i rollen som Borka.

Prinsessan Bedrubuldur spelades av Wilma Bäcklund som gått från klarhet till klarhet på Lurens. Hennes sångstämma lämnar knappast någon oberörd.

I de övriga rollerna figurerade bl.a. Tage Stam som trollkarlen, Tom Pallas som sultanen, Tage Fredriksson som storvisiren, Solveig Lindfors som Aladdins mamma, Frej Lindfors som Aladdins pappa, Magnus Engström som Zemuran, Michael Vuojärvi som Hamsa och Tor Schröder som den blinde. Det var alltså en stark ensemble som berättade denna fantastiska saga för oss sommaren 2023.

Regissör Ove Grundström återvände till Lurens efter 30 år.

Pasi Hiihtola & Mike Grönroos

Pasi Hiihtola och Mike Grönroos stod för musik och sångtexter i uppsättningen.

Regissör Ove Grundström.

På Lurens sommarteater flyger mattor och palats med hjälp av en magisk lampa. Aladdin och den underbara lampan är en välkänd historia som här får en rapp och rolig gestaltning.
En underbar lampa på magiska Lurens.

Pontus Kyander

YLE Vega

Lurens husscenograf Mats Tuominen hade sin vana trogen åstadkommit smärre mirakel med begränsade medel. Som en berörande guldkant på det hela noterar vi att afghanske flyktingen, skräddarmästaren Aziz Rasuli som efter en lång kamp återförenats med sin familj i Lovisa, står bakom en del av garderoben. Inte att undra på att den smekte öga.

Mats Liljeroos

Hbl

En av höjdpunkterna är den medryckande och lagom crazyga musiken signerad Sås ur den legendariska finlandssvenska barnmusikduon från 90-talet, Sås och Kopp, Pasi Hiihtola och BUU-klubbens egen strumphittande hårdrockare Mike Grönroos

Astrid Stenius

Östnyland

Lurensgänget serverar en härlig sagopjäs med bra tempo och fina skådespelarprestationer. Scenografin och dräkterna är magiska och skapar den rätta stämningen.
Årets pjäs är en fullträff. 

Inge Ekholm

Nya Östis

Medverkande

Produktion

Som ljuddesigner fungerade Otto Halmén

Sjur bröder

LURENS SOMMARTEATER

Lurensvägen 121, 07900 LOVISA

Tel. (019) 532 412  | info@lurens.fi