LS (Marita Itävuori): ”Juntjävlar sekä naurattaa että koskettaa.”

UM (Timo Pasanen): ”Lurensin kesäteatteri on löytänyt ohjelmistoonsa todella elämänmakuisen esityksen.”

Räiskyvä tarina jota ei heti unohda!

Kesänä 2019 Lurensin kesäteatteri esitti Maria Blomin ylistetyn draamakomedian Masjävlar. Näytelmä, joka Lurensissa on sai nimen Juntjävlar, on esitetty monella ammattinäyttämöllä Ruotsissa sekä myös Suomessa Lilla Teaternissa vuonna 2010. Elokuvaversio voitti kokonaiset kolme Guldbaggenia, Ruotsin arvostetuinta elokuvapalkintoa.

Näytelmä kertoo kolmesta sisaruksesta jotka ovat kasvaneet maaseudulla. Nuorin heistä, joka on nuorena muuttanut suurkaupunkiin, palaa kotiin juhlimaan isänsä 70-vuotispäivää. Juhla voi alkaa, mutta vanhat riidat heräävät henkiin ja voimistuvat. Kohta kissa yksin ei saa kyytiä….

Teksti on Blomin nerokkaasti kirjoittama ja suurin osa yleisöstä varmaan tunnistaa itsensä, naapurinsa tai tuttavansa värikkäästä henkilögalleriasta. On tilaa sekä naurulle että itkull

Mika Fagerudd ohjasi

Kesän ohjaajaksi Lurens onnistui kiinnittämään näyttelijä Mika Fageruddin. Fagerudd on perheineen oli vasta muuttanut Loviisaan ja työskenteli eri ohjaustehtävien ja itse perustamansa lastenteatterin, Teater Fabelin, parissa.

Elävää musiikkia näyttämöllä

Avukseen Fagerudd sai todellisia teatterialan ammattilaisia. Mikan veli, Markus Fagerudd, joka on säveltäjä ja musiikinopettaja suomenkielisessä Teatterikorkeakoulussa, kirjoitti osittain uutta musiikkia dramaturgian tueksi. 15 vuoden äänitetyn musiikin jälkeen, Lurensilla esitettiin jälleen elävää musiikkia. Musiikista vastasi ammattimuusikko ja multi-instrumentalisti Esko Grundström.

Lavastajana ja pukusuunnittelijana toimi Pariisilaissyntyinen Mimmi Resman, joka on tehnyt lavastuksia mm. Helsingin Kaupunginteatterille, Svenska Teaternille, Wasa Teaternille, Åbo Svenska Teaternille ja Teatteri Viirukselle. Resman on tunnettu kyvystään luoda mielikuvia katsojan mielikuvituksessa. Visualisuus ei ole yksinomaan kehys vaan tekijä joka voimistaa teatterielämyksen.

Äänisuunnittelusta vastasi Lurensveteraani Jonas Randers, joka myös teknisesti on päivittänyt Lurensin äänentoistojärjestelmää vastaamaan tämän päivän vaatimuksia. Teatteri voi nyt ylpeillä kaikkein edistyneimmällä äänitekniikalla jota ulkonäyttämöllä voidaan tarjota.

 

Mika Fagerudd, regi

Mika Fagerudd

Markus Fagerudd, musik

Markus Fagerudd

Mimmi Resman, scenografi & dräkter

Mimmi Resman

Lurens sommarteater

60.5000060, 26.159352