ÖN (Peik Henrichson): ”På sommarteater förväntar sig publiken många goda skratt, och på den punkten levererar Lurens med besked..”

(Kim Wahlroos): ”En pjäs med dimensioner… ….Bravo Lurens!”

Hbl (Mats Liljeroos): ”Svart komedi med rötterna i bördig östnyländsk juntmylla”

UM (Timo Pasanen):Lurensin kesäteatteri on löytänyt ohjelmistoonsa todella elämänmakuisen esityksen.”

LS (Marita Itävuori): ”Juntjävlar sekä naurattaa että koskettaa.”

En sprudlande fest man sent glömmer!

Sommaren 2019 satte Lurens sommarteater upp den hyllade dramakomedin Masjävlar av Maria Blom. Pjäsen, som på Lurens döptes om till Juntjävlar, har uppförts på otaliga yrkesscener i Sverige och även på Lilla Teatern i Finland år 2010. Som filmversion belönades Masjävlar med Guldbagge (det mest prestigefyllda filmpriset i Sverige) för årets film och bästa manus. Filmen var dessutom nominerad för bästa regi.

Handlingen kretsar kring tre systrar som vuxit upp på landet. Den yngsta av dem, som i ung ålder flyttat till storstaden, återvänder hem för att fira sin fars 70-årsdag. Festen kan börja men gamla konflikter blomstrar upp och eskalerar, och snart är det inte enbart katten som får sig …

Pjäsen är genialt skriven av Blom och så gott som alla i publiken kan känna igen sig själv, sin granne eller någon bekant i det färggranna persongalleriet. Här finns rum för både skratt och gråt.

Mika Fagerudd regisserade

Till regissör lyckades Lurens engagera skådespelaren Mika Fagerudd. Fagerudd hade nyligen med sin familj flyttat till Lovisa och jobbade nu med olika regiuppdrag och med sin nygrundade turnerande barnteater, Teater Fabel.

Levande musik på scenen

Till sin hjälp fick Fagerudd verkliga teaterproffs. Mikas bror Markus Fagerudd som är kompositör och musiklärare på finska Teaterhögskolan skrev delvis helt ny musik för att stöda dramaturgin.
En nyhet för var att man efter 15 år av förinspelad musik nu igen satsar på levande musik. För musiken stod yrkesmusikern och multiinstrumentalisten Esko Grundström.

Som scenograf och kläddesigner fungerade Parisfödda Mimmi Resman, som har gjort scenografier och dräkter på bl.a. Helsingin Kaupunginteatteri, Svenska Teatern, Wasa Teater, Åbo Svenska Teater och Teater Viirus. Resman är känd för sin förmåga att skapa sinnebilder i tittarens fantasi. Det visuella är inte bara en ram utan ett element som förstärker teaterupplevelsen.

För ljuddesignen stod Lurensveteranen Jonas Randers som parallellt med sin egen fortbildning inom branschen även tekniskt byggt upp Lurens ljudåtergivning för att motsvara dagens krav. Teatern kan nu stoltsera med den mest avancerade ljudtekniken som kan erbjudas på utescen.

Juntjävlar är en finlandssvensk version av Maria Bloms succé Masjävlar. Spelas på Lurens sommarteater 2019.

Petra Sundqvist spelar yngsta systern Carina i Juntjävlar på Lurens sommarteater 2019.

Patricia Hirn spelar mellansystern Gunilla i Juntjävlar på Lurens sommarteater 2019.

Katarina Nikkanen spelar den äldsta systern Eivor i Juntjävlar på Lurens sommarteater 2019.

Mika Fagerudd, regi

Mika Fagerudd

Markus Fagerudd, musik

Markus Fagerudd

Mimmi Resman, scenografi & dräkter

Mimmi Resman

Lurens sommarteater

60.5000060, 26.159352