+358 19 532 412 info@lurens.fi

Kertomus ystävyydestä

Lurensin kesäteatteri esitti kesällä 2018 Astrid Lindgrenin rakastetun klassikon Ronja Rövardotter (Ronja Ryövärintytär). 60 vuotta täyttävä teatteri valitsi juhlaesityksekseen yhden Lindgrenin suosituimmista kertomuksista.

Kertomus kaiken voittavasta ystävyydestä

Vuonna 1981 ilmestynyt Ronja Ryövärintytär oli satukuningatar Astrid Lindgrenin (1907–2002) viimeinen laaja romaani. Tarinan nimihenkilö Ronja syntyy dramaattisissa merkeissä: ulkona pauhaa ukonilma ja verenhimoiset ajattaret kiertelevät Matiaksenlinnan ympärillä. Lopulta salama iskee rakennuksen keskeltä kahtia sellaisella voimalla, että parkkiintuneet ryöväritkin kalpenevat.

Lindgrenin mukaan Ronja Ryövärintytär sai alkunsa kirjailijan tuntemasta kaipuusta aarniometsään. Eloisa luontokuvaus onkin teoksen parasta antia. Ronjan täytettyä 11 vuotta vanhemmat laskevat hänet Matiaksenmetsään, joka vilisee mitä ihmeellisimpiä luontokappaleita. Erilaisten kasvien ja eläinten lisäksi Ronja törmää tutkimusretkillään vaarallisen viekoitteleviin maahiaisiin, pelon haistaviin männiäisiin ja hölmöihin kakkiaisiin.

Ronja Ryövärintytär on tarina ystävyyden voimasta. Matiaksenlinnan puolikkaita erottavalla Helvetinkuilulla Ronja tutustuu isänsä arkkivihollisen Borkan poikaan Birkiin. Epäsopiva ystävyys johtaa kahnauksiin, ja lopulta Matias kieltää kokonaan tyttärensä. Lindgrenin ”Romeo ja Julia” aloittavat taistelun toveruutensa puolesta.

1980-luvulla syntyneiden lasten keskuudesta vapautta rakastava Ronja on löytänyt vankkumattomia ihailijoita. Ronja-etunimen yleistyminen 2000-luvun taitteen jälkeen kielii siitä, etteivät nämä nyt kolmekymppiset ole hylänneet esikuvaansa edes aikuisella iällä.

 

Tobias Zilliacus ohjasi

Kesän ohjaaja Tobias Zilliacus oli uusi kasvo Lurensissa mutta todella tunnettu suurimmalle osalle yleisöä. Tobias on ehkä eniten tunnettu Pohjoismaissa valtavan suosion saavuttaneista ruotsalaisista jännityssarjoista kuten Johan Falk, Wallander, Vettä sakeampaa (Tjockare än vatten) ja Naarasleijona (Gåsmamman). Tobias on aikaisemmin ohjannut mm. Svenska Teaternissa ja Teatteri Viiruksessa, jossa hän on myös toiminut johtajana.
Tobiaksen mielestä Ronja Ryövärintytär on ”yksi suurimmista kertomuksista”. Hänen mielestään Lurensissa oli kaikki komponentit, jotka mahdollistavat fantastisen seikkailun.

 

Tuotannossa oli mukana sekä uusia että vanhoja tuttuja kasvoja

Esitys sisälsi osittain muusikko ja säveltäjä Hannu Riskun säveltämää uutta musiikkia. Lavastuksen oli suunnitellut ohjaaja itse teknisenä apunaan teatteriammattilainen Nicke von Weissenberg joka työskentelee KOM-teatterissa. Koreografina toimi aikaisemmista produktioista tuttu tanssiartisti ja -opettaja Susanna Karvinen.Mielikuvitukselliset puvut olivat kuvataiteilija Frida Hultcrantzin luomia. Frida vastasi myös edellisen kesänä Lurensin puvuista. Ammattimaskeeraaja Tuija Luukkainen vastasi maskeista ja kampauksista. Hänellä on pitkä kokemus oopperan, teatterin ja TV-tuotannon saralta. Äänisuunnittelijana toimi Jonas Randers.

Ronjan roolissa näimme 15-vuotiaan Livia Wikströmin. Livia oli uusi kasvo Lurensissa mutta jo kokenut esiintyjä. Hän oli keväällä 2018 mukana mm. Nya TADAM:in musikaaliesityksessä  Svenska Teaternissa. Muissa rooleissa näimme ”vanhoja” tuttuja nimiä, kuten Kim Snygg, J. Edgar Nieminen, Mirella Pendolin-Katz, Tom Pallas jne.

Esitys oli valtava yleisömenestys

Lurensin kesäteatterin 60-vuotisjuhlaesitys Ronja Rövardotter oli jättimäinen yleisömenestys. Kokonaiset 10 618 lippua lunastettiin, mikä tarkoittaa, että esitys kiilaa yleisömäärältään kärkiviisikkoon teatterin 60-vuotisessa historiassa. Kun lisäksi kenraaliharjoitusten yleisö, noin 450 katsojaa, lasketaan mukaan niin kokonaismäärä kipuaa yli 11 000:n rajan. Ainoastaan ensimmäisen näytäntöviikon aikana katsomossa oli vapaita paikkoja – neljä viimeistä viikkoa olivat käytännössä loppuunmyytyjä lisätuoleja myöten. 

Kesä 2018 oli lämmin mutta vieläkin lämpimämpi oli yleisön palaute. Ja meitä lämmittää erityisesti se, että suomenkielinen yleisö on löytänyt Lurensin. Myös näyttämöllä suomenkielisten osuus on lisääntynyt. Kulttuurista ja teatterista muodostuu yhteinen kielemme.

Lurensin kesäteatteri haluaa kiittää näyttelijöitä ja kaikkia toimitsijoita. Ja ennen kaikkea kiitos teille, arvoisa yleisömme. Moni tunnettu artisti mielistelee yleisöään kutsumulla sitä maailman parhaaksi. Meidän ei tarvitse mielistellä, koska me tiedämme, että meillä on maailman paras yleisö!

Janne Kallio, Loviisan Sanomat:

”Ronja, ryövärintytär mykistää tasollaan”

”Lurensin juhlatuotanto on ammattimaisesti tehdyn teatteritaiteen riemuvoitto. Yleisö haukkoi perjantain ensi-illassa ihastuksesta henkeään.
…Lurensin kesäteatterinäytelmää voi suositella aivan kaikille, vaikka täysin ruotsiksi esitetty näytelmä arveluttaisi ymmärtämisen kannalta. Paljon toimintaa, laulua ja tanssia sisältävä esitys avautuu kyllä, vaikka ruotsia ei äidinkielenään puhuisikaan. Tätä ei kannata missata.”

 

Lurens sommarteater

60.5000060, 26.159352