Efter fyra år med renodlade musikaler tyckte man på Lurens att det var dags att presentera en talpjäs med djupt innehåll. Pjäsvalet föll på Maria Bloms Masjävlar, på Lurens omdöpt till Juntjävlar. Den här pjäsen gav även teaterns duktiga kvinnliga skådespelare ett större utrymme att presentera sig. Och det gjorde de på basis av responsen med besked! Kvartetten Petra Sundqvist, Katarina Nikkanen, Patricia Hirn och Christina Mickos levererade teaterkonst på högsta nivå.
Till regissör lyckades man engagera skådespelaren Mika Fagerudd. Fagerudd hade nyligen med sin familj flyttat till Lovisa och jobbade nu med olika regiuppdrag och med sin nygrundade turnerande barnteater, Teater Fabel.
Fagerudd tog hela Lurensensemblen med ett bamsetag i sin stora och välkomnande famn. Och hans rungande skratt som skallade över Lurensängarna berättade allt om stämningen på teatern.
Till sin hjälp fick Fagerudd verkliga teaterproffs. Mikas bror Markus Fagerudd som är kompositör och musiklärare på finska Teaterhögskolan skrev helt ny musik för att stöda dramaturgin. Det var alltså inte frågan om några sångnummer utan musik som band samman och förstärkte tonen i scenerna.
 En nyhet var att man efter många år av förinspelad musik nu igen satsade på levande musik. För musiken stod yrkesmusikern och multiinstrumentalisten Esko Grundström.
Som scenograf och kläddesigner fungerade Parisfödda Mimmi Resman, som har gjort scenografier och dräkter på bl.a. Helsingin Kaupunginteatteri, Svenska Teatern, Wasa Teater, Åbo Svenska Teater och Teater Viirus. Resman är känd för sin förmåga att skapa sinnebilder i tittarens fantasi. Det visuella är inte bara en ram utan ett element som förstärker teaterupplevelsen. Suomi-overallerna och långkalsongerna på scenens bykstreck placerade publiken direkt in i rätt miljö.
Juli 2019 var sommarteatrarnas mardröm när det gäller väder. Eller rättare sagt när det gäller väderprognoser. T.ex. hela första spelveckan utlovade Meteorologiska institutet ihållande regn under speldagarna på Lurens. Och hur gick det? Jo under en paus duggade det lite, för övrigt var det ypperligt teaterväder. Det här med att spå i framtiden är som bekant inte lätt.

Själva föreställningen fick beröm av framför allt inbitna teaterentusiaster. Kommentarer som ”alla vill inte se på barnteater, farser och musikaler” eller ”det här var det bästa som vi någonsin sett på Lurens” värmde verkligen. Också en hel del teaterproffs besökte detta år Lurens för att se uppsättningen.
Även recensenterna hittade djupet i föreställningen. T.ex. Kim Wahlroos skrev i Nya Östis. ”Efter alla publikknipande och sprakande föreställningar är det modigt och befriande, som kontrast, att uppföra en mångdimensionell, tanke­väckande, ja, psykologisk pjäs, som de flesta torde kunna identifiera sej med. Speglarna är nämligen många. Och de har verklighetslyster.
Bravo Lurens!”
Här formar Wahlroos träffsäkert i ord det som man på Lurens var ute efter.
Lurens sommarteater infriade än en gång sitt löfte om att variera repertoaren när man detta år hade man en pjäs med djupt innehåll där kvinnorna var i fokus. Pjäsens sätt att ta upp livets obekväma frågor föll inte alla till lags. En del tyckte att självmord, skilsmässor och död inte hör hemma på teaterscenen utan sommarteater ska vara musik, dans och skratt. Denna åsikt måste också respekteras, för varje åsikt är lika mycket värd.
Redan en vecka efter sista föreställningen fick man bevis på att Lurens igen byter genre då man presenterade följande års uppsättning, hela familjens musikal Oliver! som baserar sig på Charles Dickens klassiska roman Oliver Twist.
Sommarens ostadiga väder och pjäsens innebörd reducerade publikmängden till 5341.

 

Juntjävlar
En finlandssvensk version av Mari Bloms Masjävlar

Regi och bearbetning: Mika Fagerudd
Musik: Markus Fagerudd
Scenografi och dräkter: Mimmi Resman
Grafik och kommunikation: Mats Tuominen
Ljuddesign och teknikplanering: Jonas Randers
Producent och danskoreografi: Malena Lindroos

Scenografibygge: Kjell Widlund
Dräktsömnad: Terhi Rönnholm
Rekvisita: Veronica Svenskberg, Frida Hagman, Terhi Rönnholm
Teknike: Otto Halmén (FOH-tekniker), Otto Nylund (vrid-tekniker), Kalle Rosenschöld (mick-tekniker)
Buffévärdinna: Maria Andersson
Sommarjobbare: Ida Holmsten
Guide på Lurens gård: Anita Wiik

Biljettförsäljning: Joan Hafrén, Kim Lindström, Kjell Westerholm, Malena Lindroos, Satu Suomalainen
Programbladsförsäljning: Amelie Widlund, Ellen Rosenqvist, Emilia Boxström, Emilia Tenhunen, Frida Hagman, Malin Tenhunen, Michelle Meriheinä, Veronica Svenskberg
Parkeringsvakter: Bo Lindfors, Calle Nylund, Emil Viksten, Emilia Boxström, Emilia Tenhunen, Frida Hagman, Lasse Candé, Pia Häkkinen, Tom Pallas, Veronica Svenskberg
Bufféhjälp och allt-i-allo: Camilla Nylund, Kristina Salonen, Mika Karlsson, Rune Stenvall

Rättigheterna till Masjävlar (orig.) förvaltas av Drakens förlag.

Roller:

Carina: Petra Sundqvist
Gunilla: Patricia Hirn
Eivor: Katarina Nikkanen
Ingvar: Tage Fredriksson
Jan-Olov: Magnus Engström
Majvor: Christina Mickos
River Moon: Lasse Candé
Mor: Ann-Helen Grundström
Far: Ilkka Relander
Casper: Tommi Rosenschöld
Helena: Paula Lindholm
Linnea: Nelly Antas
Ingels flickor: Christel Still, Elin Lindberg, Ida Holmsten, Linnea Westerholm, Myrna Martti, Wilma Bäcklund
Spelman: Esko Grundström