Lördagen den 12 november premiärvisades Mats Tuominens dokumentär Gemenskapens styrkaKino Marilyn i Lovisa. Dokumentären berättar om Lurens sommarteaters tillblivelse samt innehåller medverkandes minnen och berättelser. Kvällens hedersgäst var nog Else-May Hydén som medverkade redan i teaterns första uppsättning år 1958. Av hennes utstrålning och glädje fick vi njuta även i kvällens film.

Det var en kväll fylld av minnen, tårar och skratt. Man kan konstatera att det är något speciellt med Lurens. Gemenskapen är så stark att man nästan kan grabba tag i den. Efter föreställningen fortsatte kvällen med mingel i teaterns foajé. För en del så slutade kvällen inte där ….

Tack till alla som medverkar i dokumentären och delar sina minnen. Tack även till publiken, er fina respons värmer verkligen!

Frej Lindfors (till vänster) debuterade på Lurens redan i medlet av 80-talet. Frej har inte enbart figurerat på scenen, han är även känd för att hjälpa till med allt praktiskt på teatern. Otto Nylund kom med 2010 och har efter det medverkat både som skådespelare och tekniker.

Tom Pallas fick priset som årets veteran på Nyländsk Afton 2022. Han debuterade på Lurens redan 1981. Här i samspråk med Margareeta Mattsson som under 1990-talet ofta sågs på scenen.

Camilla Simosas (i mitten) berättade i dokumentären om sin dråpliga entré i Spelman på taket 1976. Hon åkte med en linbana över publiken vilt skrikande som Fruma-Sarah. Camilla här i samspråk med Pia Hydén och Ann-Helen Grundström.

Kim Svenskberg var ÖNUF:s ordförande 1999–2017. Christina Mickos efterträdde Kim som ordförande. I bakgrunden nuvarande ordförande Kjell Westerholm i samspråk med teaterns mångåriga kapellmästare Kaj Silfvast.

Arno Kantola har många år fungerat som kapellmästare på Lurens. Hustrun Desirée har vi sett på scenen samt i kostymateljén. Solveig Lindfors är en verklig veteran som sysslat med precis allt på Lurens. Nuförtiden fungerar hon bl.a. som guide på Lurens gård.

Man hade mycket att minnas under kvällen. Fr.v. Barbro Skogberg, Henkki Aldén, Ralf och Carita Bäckman.

ÖNUF kom ihåg dokumentärens medverkande med en ros.