Årets Lurenspjäs Juntjävlar, en finlandssvensk version av Maria Bloms hyllade dramakomedi Masjävlar, presenterar ett starkt kvinnogalleri. Handlingen kretsar kring tre systrar som vuxit upp på landet och som nu samlas för att fira sin fars 70-årsdag. Kalaset kan börja men samtidigt blossar känslor och konflikter upp. Juntjävlar bjuder på ett djupt innehåll och lockar till både skratt och gråt.

Kvinnor med karaktär

Carina, den yngsta systern som blivit storstadsbo, tolkas av Petra Sundqvist som i fjol gjorde en bejublad Lurenspremiär som Undis i Ronja Rövardotter. Den äldre systern Gunilla, som hittat sig själv och kanske någon annan under en Baliresa, görs av Patricia Hirn. Hirn gör nu sitt andra år på Lurens. Både Petra och Patricia har i vinter spelat fars på AV-teatern i Helsingfors.

Trions kraftfulla storasyster Eivor görs av Lurensveteranen Katarina Nikkanen. Eivor är den präktiga systern som vill ha kontroll över allt men som så småningom blottar sina djupaste känslor. Rollen är som klippt och skuren för Nikkanen vars starka uttryck vi njutit av i många pjäser på Lurens och övriga scener.

Ann-Helen Grundström gjorde sin debut på Lurensscenen 1968.

Som mamma, eller Mor som hon heter i Juntjävlar, får vi se en sann Lurensveteran, Ann-Helen Grundström. Hon gjorde debut på Lurensscenen redan 1968 och har under de 51 år som förflutit sedan dess medverkat i olika uppgifter både på och bakom scenen.

I de övriga rollerna ser vi bl.a. Christina Mickos (Majvor), Tage Fredriksson (Ingvar), Magnus Engström (Jan-Olov) och Ilkka Relander (Far). Ensemblen består av drygt 20 skådespelare och musiker.

Mika Fagerudd regisserar

Juntjävlar regisseras av Mika Fagerudd, som även har bearbetat pjäsen för Lurensscenen. Fagerudd har nyligen flyttat till Lovisa med sin familj och jobbar nu med olika regiuppdrag och med sin nygrundade turnerande barnteater, Teater Fabel.

Mikas bror Markus Fagerudd som är kompositör och musiklärare på Teaterhögskolan skriver helt ny musik för att stöda dramaturgin. I år får vi efter 15 år av förinspelad musik åter uppleva levande musik på scenen. Scenografi och dräkter designas av Mimmi Resman som jobbat på många yrkesteatrar i Finland.

Premiär fredagen den 28 juni

Juntjävlar har premiär på Lurens sommarteater fredagen den 28 juni kl. 19.00. Därefter uppförs 22 föreställningar med avslutning lördagen den 3 augusti kl. 15.00. Biljetterna har redan släppts och de kan köpas via lippu.fi eller bokas via teatern. Mera info på www.lurens.fi och www.juntjavlar.fi.

På webbplatsen juntjavlar.fi kan du bekanta dej med alla medverkande.