Missade du premiärvisningen av Mats Tuominens Lurensdokumentär Gemenskapens styrka i Lovisa? Ingen fara för nu ges en andra chans att se dokumentären på BioRex i Borgå söndagen den 15 januari kl. 12.00.

Dokumentärfilmen Gemenskapens styrka berättar på 85 minuter om Lurens sommarteaters tillblivelse och fortsättning med hjälp av intervjuer och arkivmaterial. Sammanlagt 28 personer har intervjuats för filmen, vilket har resulterat i över 14 timmar material som även det kommer att arkiveras. Skådespelarna som intervjuats är främst sådana som inlett sin karriär på 50-, 60-, 70- eller 80-talet. Övriga intervjuobjekt, till exempel regissörer, kapellmästare och kostymörer, är av senare datum för att få ett färskare perspektiv. Intervjuerna innehåller allt från objektiva analyser till dråpliga minnen.

Filmen kan väcka starka känslor hos sådana som själva fått uppleva den så kallade Lurensandan, tror Mats Tuominen. För andra kanske den ger en insikt i vad man med gemensamma krafter kan uppnå. Samtidigt visar dokumentären hur fin hobby teatern är.

Den som är intresserad av att se filmen bör förhandsanmäla sig till visningen söndagen den 15 januari kl. 12.00 på BioRex i Borgå genom att skicka mejl till info@lurens.fi senast 11.1.2022. Det finns ett begränsat antal platser som fylls i anmälningsordning så det gäller att vara snabb. Visningen är avgiftsfri och man behöver inte ha någon anknytning till Lurens sommarteater för att se den.