Sommaren 2022 uppförs en verklig klassiker på Lurens sommarteater, nämligen Aleksis Kivis Sju bröder. Det är inte fråga om vilka bröder som helst för sommarens regissör och dramaturg Oskar Silén har gett klassikern en riktigt rockig twist. Silén, som tidigare regisserat publikframgångarna Sällskapsresan, Djungelboken och Annie Mästerskytten på Lurens, har flyttat handlingen till nutid och försett föreställningen med bekant musik i olika stilar såsom pop, rock och motown. Samtidigt har han tonat ner grabbigheten i Kivis text genom att skriva om persongalleriet till en brödra- och systraskara.

– Det är en berättelse om att växa och frigöra sig från dagens jäkt med allt från sociala medier till prestationskrav. En berättelse där man gör det genom att fly ut i naturen för att hitta sig själv. Dagens människor tycker att man förenas med naturen när man åker till stugan med alla bekvämligheterna eller när man via friluftsbodens hightech-avdelning med en somestinn smarttelefon i fickan ger sig ut på vandring i en halvurban skogspark. I den här berättelsen söker man något mera.

För första gången uppförs samma pjäs för tredje gången på Lurens sommarteater. Säsongerna 1968 och 1969 uppfördes Sju bröder i Börje Lampenius regi på teatern. Det var en klassisk uppsättning, i sommar kan vi vänta oss något nytt.

– Jag har gjort Kivis geniala text mera lättförståelig och förkortat de längsta fraserna. Såklart med respekt för Kivis hantverk och hans briljanta uttryckssätt. Vi kommer att med teaterlekens hjälp ge denna klassiker en ny dimension som också är komisk och berörande. Grundbudskapet är ju trots allt precis lika aktuellt i dag som i slutet av 1800-talet, säger Silén.

En stenhård produktionsgrupp

Lurens har lyckats mobilisera ett riktigt dreamteam för sommarens uppsättning. Som scenograf fungerar Petra Sundqvist som faktiskt ursprungligen kom med idén att omarbeta klassikern. Musikalisk ledare och kapellmästare är Borgåbon Patricia Antman som under flera år fungerat som Raseborgs sommarteaters kapellmästare, bland annat i uppsättningen av West Side Story.

Koreografin görs av Lurensbekantingen Susanna Karvinen, som den här gången verkligen agerar på hemmaplan. Hon är nämligen ursprungligen hemma från Nurmijärvi, precis som Aleksis Kivi. Dräkterna designas av konstnären Frida Hultcrantz vars skapelser vi senast fick beundra i Ronja Rövardotter 2018.

Ljuddesignen och förinspelningen av musiken sköts som vanligt av teaterns ljudtomte Jonas Randers. Producent är Malena Lindroos som återvänt till Lurens med ny energi efter sin föräldraledighet.

Sju bröder har premiär fredagen den 1 juli 2022 kl. 19:00 på Lurens sommarteater. Första samlingen för ensemblen kommer att hållas i januari, närmare info publiceras innan det på teaterns hemsida www.lurens.fi och på facebook.com/Lurenssommarteater.