Lurens har i år glädjen att presentera ett intressant namn som dräktdesigner. Det är bildkonstnär Frida Hultcrantz, ursprungligen från Sala i svenska Västmanland, som kommer att skapa kreationerna. Frida är expert på återanvändning och har i samband med sina modedesignstudier i Taik också jobbat med ett eget klädmärke kallat Pusipusi.

Fridas intresse för konst härstammar ända från barndomen, och efter konstgymnasiet inledde hon 1997 sina studier vid konstskolan Paletten i Stockholm. Om Fridas spontanitet berättar att hon efter avslutade studier i Stockholm av alla skolor och orter valde att börja studera vid Bildkonstakademin i Helsingfors. Det blev alltså flytt till Finland och studier vid universitetet där bl.a. Tove Jansson fick sin utbildning. Frida har också kompletterat sin yrkeskunskap med studier vid Konstindustriella Högskolan och Staatliche Hochschule für Bildende Kunste i tyska Frankfurt Am Main.

Och som så ofta fortsätter berättelsen med kärlek, familj och flytt ut till landet undan det hetsiga storstadslivet. Frida är ju trots allt enligt egen utsago ”en lantlolla från Sala”. Efter ett år i Mörskom fyllt av husrenovering och konstskapande längtade familjen ut till havet och en långgrund simstrand. Man hittade Plagen i Lovisa som utflyktsmål och loppet var kört. Här ville man stanna! Familjen har nu sitt andra renoveringsobjekt på gång i Lovisa, och det är inget blygsamt sådant. Det är fråga om anrika Storskrapis som för första gången omnämndes 1696 i Pernå historia. Denna enorma byggnad renoveras nu med pietet och Frida konstaterar – med ett leende på läpparna – att ”det aldrig blir färdigt”.

Vi kan med andra ord se fram emot en spännande dräktsommar på Lurens. Framför allt kan vi förvänta oss kreativitet med respekt för det ursprungliga. Frida är ju uppvuxen med den kultförklarade filmen Sällskapsresan i Sverige så hon har garanterat hemmaplansförmån.

Du kan bekanta dej med Fridas konst på webbplatsen www.hultcrantz.com.