Lurens sommarteater sätter spelsäsongen 2018 upp Astrid Lindgrens klassiker Ronja Rövardotter i regi av Tobias Zilliacus. Teatern som i sommar fyller 60 år valde att som jubileumspjäs sätta upp en av Lindgrens mest älskade historier. Pjäsen som är en uppväxt- och överlevnadshistoria och berättelsen om de ungas revolt mot trångsynta föräldrar är kanske nu aktuellare än någonsin. Att huvudpersonen är en stark flicka gör inte pjäsen mindre aktuell.

Tobias Zilliacus regisserar

Sommarens regissör är ny på Lurens men garanterat bekant för de flesta. Tobias Zilliacus är framför allt känd från film och tv-serier såsom Johan Falk, Walander, Tjockare än vatten och Gåsmamman som för tillfället går på tv. Tobias har tidigare regisserat på bl.a. Svenska Teatern och Teater Viirus, där han förresten även verkat som chef. Han har också fungerat som lektor på Teaterhögskolan och är expert på improvisationsteknik.

– Det var ett skojigt sammanträffande att jag nu erbjöds regiuppdraget på Lurens. Jag har faktiskt redan ett tag lekt med tanken att få jobba med amatörer, berättar Tobias. Jag ser fram emot att lära känna Lurens-gänget och att få göra den här fina berättelsen med en stor ensemble.

Om föreställningen vill Zilliacus ännu inte berätta så mycket.

– Jag har stor respekt för den värld Lindgren har skapat men jag vill förstås göra en modern Ronja som känns aktuell. Vridläktaren känns som en rolig utmaning.

Första träffen lördagen den 20 januari

Lördagen den 20 januari klockan 11.00-15.00 ordnar Lurens sin första träff på Traditionscentrum Kuggom, Folkhögskolevägen 16, Lovisa. Är du intresserad av att delta i sommarens jubileumspjäs? Då är du välkommen till träffen, i år finns det roller för skådespelare i alla åldrar.
Om du inte har möjlighet att närvara på träffen så kan du även anmäla intresse per mejl info@lurens.fi. Berätta lite om dej själv i mejlet, såsom ålder, intressen, om du spelar något instrument och eventuell tidigare erfarenhet av teater. Bifoga gärna också ett foto.

Foto: Ingemar Raukola